Irska nevladna organizacija Holocaust Education TRI že več let v enajstih državah izvaja »The Crocus Projekt« oz. projekt Sajenje čebulic rumenega krokusa, v spomin na 1,5 milijon judovskih otrok in tisoče ostalih otrok, ki so bili  žrtve holokavsta. Projekt financira Evropska komisija. S šolskim letom 2018/2019 je v projekt vstopila tudi Slovenija.

 

 

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, ki na Irskem zacveti okrog Mednarodnega dne spomina na holokavst (27. januar). Rumena barva žafrana nas spomni in opominja na rumene zvezde, ki so jih  Judje morali nositi v času nacizma. Spomladi nas bodo ti rumeni cvetovi spominjali na otroke, ki so bili umorjeni kot nedolžne žrtve v  zlovešči 2. svetovni vojni. Vendar nas lepota spomladanskega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

V šolskem letu 2018/2019 je v zgoraj omenjeni projekt na pobudo Zavoda za šolstvo, oddelka za zgodovino pristopila tudi Osnovna šola Mislinja. Odločili smo se, da bodo botri tega projekta učenci 9. b razreda, ki bodo učencem prvega razreda skozi zgodbo prikazali, zakaj bomo posadili čebulice rumenega krokusa v obliki Davidove zvezde. Tako so devetošolci pod vodstvom mentorice vrtnarskega krožka in učiteljice prvega razreda Gordane Krajnc uredili gredico v obliki zvezde pred šolo, prvošolci pa so posadili čebulice rumenega krokusa.

Učenka Nuša Borovnik je pod mentorstvom učitelja angleškega jezika, Bojana Kašube, prevedla gradivo iz angleškega jezika v slovenskega. Le-tega bomo uporabili pri pripravi razstave z naslovom Za vsakim imenom se skriva zgodba.

Čeprav je zgodba o umorjenih in nedolžnih otrocih tragična in žalostna, pa nas bo cvetenje rumenih krokusov spomladi navdalo z upanjem na lepši, boljši in strpnejši jutri brez vojn in nedolžnega umiranja.

 

Zapisala koordinatorica projekta na šoli, Vesna Robnik

(Skupno 303 obiskov, današnjih obiskov 1)