V veliki dvorani Predsedniške palače v Ljubljani je v torek, 1. 10. 2019, potekala svečana prireditev ob predstavitvi pobude za razglasitev 1. oktobra za DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA kot državnega praznika. Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je sprejel mlade športnike iz osnovnih šol. Našo šolo je zastopal Aljaž Bežan iz 8. b, ki je tudi sam aktiven športnik, že peto leto namreč trenira nogomet.

Poleg predsednika republike sta kot govornika nastopila tudi Janez Sodržnik, prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – združenja športnih zvez ter olimpionik Miroslav Cesar, ki velja za enega najuspešnejših slovenskih športnikov, saj je na olimpijskih igrah osvojil kar tri medalje v gimnastiki. Vsi slavnostni govorniki so predali sporočilo o pomenu športa, ki je med drugim preko športne organizacije Sokol in njenih kasnejših naslednic, odigral pomembno vlogo pri krepitvi narodne ozaveščenosti in identitete. Šport je seveda tudi danes eden pomembnejših gradnikov identitete naroda in prepoznavnost države, saj so prav športniki tisti, ki prenašajo imena držav širom sveta. In Slovenski športniki so pri tem res uspešni. Za mlade je bil na prireditvi najpomembnejša atrakcija Primož Roglič – zlat kolesar z Vuelte – kolesarske dirke po Španiji. Navduševali pa so tudi mladi telovadci športnega društva Narodni dom.

Po formalnih svečanostih je pred palačo sledila Mini olimpijada – projekt OKS-ZŠZ, katerega namen je čim več mladih spodbuditi h gibanju.

(Skupno 246 obiskov, današnjih obiskov 1)