»The crocus projekt« se že več let izvaja v različnih državah pod okriljem irske nevladne organizacije Holocaust Education. Gre za sajenje čebulic rumenega žafrana v spomin na žrtve judovskih in ostalih otrok, ki so bili žrtve holokavsta. OŠ Mislinja se je v projekt vključila že v lanskem šolskem letu, s sodelovanjem nadaljuje tudi letos.

Gre za zasaditev čebulic rumenega žafrana, ki na Irskem zacvetijo okrog mednarodnega dneva na holokavst – 27. januarja, pri nas pa nekoliko pozneje. Barva cvetov nas opominja na rumene zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacizma ter na vse otroke, ki so takrat umrli. Hkrati pa rumena barva simbolizira upanje na novo, boljše življenje.

Letos ta projekt na naši šoli vodi profesor Bojan Kašuba s sodelavkami Vesno Robnik, Gordano Krajnc in Lucijo Strmčnik.  Devetošolka Nives Gošnjak je pod mentorstvom učiteljice Vesne Robnik za četrtošolce pripravila odlično predstavitev tematike holokavsta. Z izbranimi besedami, zanimivo in nazorno predstavitvijo je učence popeljala v tisti čas in jih navdušila nad raziskovanjem preteklosti ter branjem knjig, ki opisujejo čas holokavsta. Četrtošolci so jo z velikim zanimanjem poslušali in ji postavljali ogromno vprašanj, na katere je Nives neumorno odgovarjala. Obvestila nas je, da bomo v kratkem na šoli gostili tudi razstavo na temo holokavsta, ki si jo bodo vsi učenci na šoli prav gotovo z zanimanjem ogledali.

V nadaljevanju so učenci 4. razreda pod mentorstvom učiteljice Gordane Krajnc pred šolo posadili 50 čebulic rumenega krokusa. V zimskem času bodo učenci predmetne stopnje pri izbirnem predmetu Obdelava lesa pod mentorstvom učiteljice Lucije Strmčnik izdelali še leseno judovsko zvezdo, ki bo poudarila pomen rumeno cvetočih okrasnih rastlinic.

V mesecu decembru smo na OŠ Mislinja gostili razstavo Anini mariborski vrstniki. Učenci so si ogledali razstavo in pobližje spoznali grozote holokavsta v Sloveniji in širše. Nekateri učenci in učenki 7., 8. in 9. razreda so predstavili zgodbe iz tistega časa. Te zgodbe in fotografije razstave smo vključili v kratek film, ki si ga lahko ogledate na spletni strani naše šole. Skozi zgodbe smo začutili bridkost tistega časa, takratnih nehumanih razmer, hkrati pa smo potihoma zapuščali razstavo z mislimi, da smo resnično lahko srečni, da smo bili rojeni v ta brezskrbni čas. Naši problemčki in težavice so se v hipu razblinili.

Zgodaj spomladi vas vabimo, da si ogledate gredico z rumenimi cvetovi na hribčku pred šolo, ki nas bo vse spominjala na sicer izredno žalosten dogodek v preteklosti, a hkrati navdajala z novim upanjem v svetlo prihodnost.

Zapisala: Gordana Krajnc in Bojan Kašuba

(Skupno 239 obiskov, današnjih obiskov 1)